Japania ry Finland
Japania ry:n toiminta on päättynyt. Näitä sivuja ei enää päivitetä.
  Enemmän japania kaikille -risteilyseminaari 31.8-2.9.2007

Oras Tynkkynen
Kansanedustaja Oras Tynkkynen kertoi Japani-kokemuksistaan.
Elo-syyskuun vaihteessa kokoonnuttiin jo perinteeksi muodostuneelle Pro Japania -risteilyseminaarille Viking Linen M/S Gabriellalle. Tapahtuma oli osa Japania kautta Suomen -hanketta ja vuoden 2007 teemana oli Enemmän Japania kaikille. Seminaarissa pohdittiin Japanin kulttuurikeskuksen perustamista Suomeen, Suomi-Japani-aiheisten lehtien nykytilaa ja tulevaisuutta sekä sitä, miten yhteistyötä alan eri yhdistysten välillä voisi parantaa. Ideat koottiin muistioksi:

Seminaari aloitettiin kaksi ja puoli tuntia ennen laivan lähtöä. Mukana oli Japania ry:n jäseniä niin pääkaupunkiseudulta kuin vähän kauempaakin sekä ensimmäisen parin tunnin ajan erityisvieraana kansanedustaja Oras Tynkkynen. Esittelykierroksen jälkeen Oras kertoi mm. ensitutustumisestaan Japaniin vuonna 1997 matkustettuaan junalla, laivalla ja polkupyörällä Kioton ilmastokokoukseen. Japanilaisten kohteliaisuus jäi mieleen, samoin temppeli jonka lattialla hän nukkui yöt kahden viikon ajan. Myöhemmistä matkoista löytyy kuvia Oraksen omalta kuvasivulta sekä mietteitä otsikolla Kymmenen muistoa Japanista.

Orakselta kysyttiin eduskunnan Japani-ystävyysryhmän toiminnasta. Ryhmä on mukana jos Japanista tulee valtiovieraita sekä pitää yhteyttä Japanin Suomen suurlähetystöön. Eduskunnassa on ollut vieraana myös mm. japanilaisia taiteilijoita sekä Suomen koulutusjärjestelmästä kiinnostuneita delegaatioita. Oras myönsi että Japani-ystävyysryhmä ei ole ollut kovin paljon yhteydessä alan yhdistyksiin, ja että yhteistoimintaa voisi olla enemmänkin.

Liisa Rantavaara
Origamikukan värit sointuivat yhteen Liisa Rantavaaran asun kanssa.
Pienen tauon jälkeen taiteltiin origamikukat ja puheenjohtaja Fredrik Forsberg esitteli kulttuurisopimuksen, jonka Suomi ja Japani solmivat vuonna 1978. Sopimus on valitettavasti jäänyt lähinnä paperiksi arkistoon pölyttymään, mutta se on yksi asia johon voisi viitata pyrkimyksissä saada Suomeen Japanin kulttuurikeskus. Onhan Suomellakin Tokiossa Suomen Japanin instituutti, joka juuri täytti 10 vuotta.

Alan yhdistysten välisen yhteistyön paranemisesta huomioitiin Matkamessut 2007, joilla Japania ry, Japanilaisen Kulttuurin Ystävät ry ja Suomalais-Japanilainen Yhdistys ry olivat vihdoin vierekkäin yhteisen otsalaudan takana, vaikkakin edelleen omilla esittelypöydillään. Myös SJY:n Kokoro-lehden pääkirjoituksessa otettiin vastikään kantaa yhteistyön tiivistämisen puolesta. Forsberg mainitsi pohtineensa Japani-yhdistysten määrää aikanaan opetusministeriössä — pienemmälläkin lukumäärällä pärjäisi, mutta jos häneltä kysyttäisiin, että mikä yhdistyksistä sitten pitäisi lopettaa, niin ei osaisi sanoa. Kaikilla on ollut omat vahvuutensa ja roolinsa.

Seminaarin jälkeen siirryttiin vapaamuotoisemman keskustelun pariin päivälliselle laivan buffetravintolaan. Parin vuoden takaiseen tarjontaan verrattuna buffetiin oli lisätty aasialaisia ruokia ja välimeren antimien joukosta löytyi monien Japanissa maistamaa keitettyä mustekalaa. Japanin ja suomen lisäksi saatiin kuulla muita pohjoismaisia kieliä Arto Haapaniemen ja Fredrik Forsbergin intoutuessa esittämään juomalauluja.

Kirsi Käppi, Arto Haapaniemi ja Fredrik
Forsberg Tukholmassa.
Tukholmassa nautittiin kauniista säästä.
Lauantaiaamuna Tukholma tervehti matkalaisia auringonpaisteella siniseltä taivaalta. Suurin osa joukosta tutustui nykyisin museona toimivaan Hallwylin suvun taloon, johon varakas perhe 1900-luvun alussa keräsi antiikkiesineitä ja taidetta niin Euroopasta kuin kaukomailtakin. Kokoelmiin kuului myös japanilaista keramiikkaa. Osa jatkoi vielä jo aiemmilta reissuilta tuttuun Itä-Aasian museoon, jonka vaihtuva näyttely kertoi tällä kertaa kiinalaisista puutarhoista. Japani-aiheisia ostoksia tehtiin keskustan Science Fiction -kirjakaupassa, Tegnergatanin Japan Shopissa sekä Söderin JFK Shopissa, jossa käynyt seurue joutui kiirehtimään takaisin laivalle juosten ja taksilla, ehtien kuitenkin kyytiin.

Paluumatkalla seminaarin jälkimmäisessä osassa keskityttiin Japanin kulttuurikeskuksen perustamiseen sekä Suomi-Japani-aiheisiin lehtiin liittyviin kysymyksiin, joista lisää jo aiemmin mainitussa muistiossa. Päivällinen syötiin Food Gardenissa, ja kohtuullisesti ehdittiin yöllä nukkuakin ennen paluuta sateiseen Helsinkiin.

Creative Commons License

Teksti ja kuvat: Arto Teräs <ajt@iki.fi> 2007.
 

Japanian yhteystiedot