Japania ry Finland
Japania ry:n toiminta on päättynyt. Näitä sivuja ei enää päivitetä.
  Pro Japania -risteilyseminaari 30.9-2.10.2005

Origamin taittelua
Tarja Mäkelä ja Marita Naskali origamikukkaa taittelemassa.
Japania ry järjesti osana Japania kautta Suomen -hanketta Pro Japania -risteilyseminaarin Viking Linen M/S Gabriellalla 30.9.-2.10.2005. Seminaarissa keskusteltiin Japani-aiheisen yhteistyön tulevaisuudesta, jonka yhteenvetona syntyi muistio:

Laiva lähti Helsingistä kohti Tukholmaa perjantaina 30.9. klo 17:30. Seminaariin laivan kokouskannelle kokoonnuttiin kuitenkin jo noin tuntia aikaisemmin. Tilaisuus aloitettiin vapaamuotoisesti origamin taittelulla ja osallistujien lyhyillä esittelyillä. Seminaariin osallistui Japania ry:n aktiiveja sekä uudempia jäseniä pääkaupunkiseudulta, Japania kautta Suomen -näkökulmaa puolestaan toivat Päivi Repo ja Sari Wallden Tampereelta ja Matti Linkola Kajaanista.

Östasiatiska museet
Itä-Aasian museoon pääsi sisään ilmaiseksi.
Ensimmäisenä iltana käytiin läpi mm. Suomi-Japani -kanssakäymisen historiaa niin maiden välisten virallisten suhteiden kuin ystävyysyhdistysten tasolla. Lisäksi kuultiin poimintoja yhteydenpidosta yksilötasolla jo 1800-luvulta alkaen. Kulttuuripainotteisten ystävyysyhdistysten organisoitumista verrattiin budo-seuroihin ja todettiin, että urheilupuolella tilanne on selkeämpi lajiliittojen ansiosta. Budoseurojen ja ystävyysyhdistysten välistä yhteistyötä on niukasti - mahdollisuuksia voisi olla enemmänkin! Keskustelu ja toisiin osallistujiin tutustuminen jatkui yhteisellä päivällisellä ja sen jälkeen vielä baarin puolella ennen nukkumaanmenoa.

Seuraavana päivänä Tukholmassa porukka osittain hajaantui, mutta suurin osa suuntasi kohti Itä-Aasian museota, eli ruotsiksi Östasiatiska Museet. Siellä oli peruskokoelman lisäksi meneillään erikoisnäyttely japanilaisen Horiyoshi III:n tatuointitaiteesta. Sisäänpääsy oli vieläpä ilmainen.

Sushiaterialla kauppahallissa
Liisa Rantavaara ja Ulla Koskivirta sushilounaalla kauppahallissa.
Museovierailun jälkeen osa tutustui vielä Tukholman Japani-kauppojen ja ravintoloiden tarjontaan. Sushibaareja näkyikin jo lähes joka kulmassa, ja myös japanilaisiin tuotteisiin keskittyviä pieniä supermarketteja oli useampi kuin yksi, eli kilpailuakin oli. Ainakin meidän käyntimme aikana myös asiakkaista suurin osa oli japanilaisia ja palvelu pelasi japaniksi, joten tunnelma oli melkein kuin tokiolaisessa pikkukaupassa. Myöhäinen lounas kauppahallin sushibaarissa oli varsin maukas.

Illan seminaariosuudessa laivalla naposteltiin Tukholman tuomisia ja pohdittiin, miten Japani-aiheisten yhdistysten välistä yhteistyötä ja Suomi-Japani-yhteydenpitoa voisi kehittää sekä tuoda alan osaajia esille. Tuloksena syntyi jo raportin alussa mainittu muistio (html | pdf), joka toivottavasti osaltaan edesauttaa toiminnan suunnittelua.

Illalla herkuteltiin buffetissa ja seuraavana aamuna vielä meriaamiaisella. Seminaarin virallisen osuuden ja vapaamuotoisen ohjelman suhde tuntui sopivalta ja risteily oli muiltakin osallistujilta kuullun perusteella varsin antoisa.

Creative Commons License

Teksti ja kuvat: Arto Teräs <ajt@iki.fi> 2005.
 

Japanian yhteystiedot