Japania ry Finland
Japania ry:n toiminta on päättynyt. Näitä sivuja ei enää päivitetä.
 Heikki Mallat 1942–2016

Heikki Mallat, kasvokuva. Japania ry:n perustajajäsen ja Japani-Suomi ystävyystoiminnassa pitkän uran tehnyt yhdistyksen toiminnanjohtaja Heikki Mallat menehtyi 73-vuotiaana 30. maaliskuuta 2016. Hän oli viimeisiin päiviinsä asti aktiivisesti ja suurella sydämellä mukana Japania ry:n toiminnassa. Heikki siunattiin ikuiseen lepoon Helsingissä 21.4.2016.

Heikin kiinnostus Japania kohtaan heräsi varhain. Jo 1970-luvulla hän matkusti junalla Venäjän halki Habarovskiin ja sieltä edelleen laivalla Japaniin. Monbusho-stipendin turvin hän opiskeli Osakan yliopistossa kaksi vuotta japanin kieltä ja kulttuuria. Hän ei kuitenkaan jäänyt Japaniin töihin, vaan palasi takaisin Suomeen edistämään maiden välistä ystävyystoimintaa.

Yli 30 vuoden yhdistysuransa aikana Heikki Mallat ehti toimia mm. Japania ry:n puheenjohtajana, varapuheenjohtajana ja viimeksi toiminnanjohtajana. Hän oli kerhohuoneen väsymätön puuhamies, joka yhdistyksen muun toiminnan ohella opetti japanin kieltä sekä luotsasi matkanjohtajana jäsenmatkoja Japanissa. Suomessa Heikin tavoitteena oli koko maan laajuinen Japani-harrastajien verkosto, ja hän olikin mukana perustamassa useita ystävyysyhdistyksiä eri puolille maata.

Yksi näkyvimmistä Heikin elämäntyön tuloksista oli Fin-Nippon-lehti. Heikki Mallat toimi lehden päätoimittajana 20 vuotta, kooten lehteen monipuolisesti japanilaista kulttuuria, Suomi-Japani-ystävyystoimintaa sekä alan avainhenkilöitä esitteleviä artikkeleita. Osa lehtien sisällöstä on luettavissa Japania ry:n verkkosivuilla.

Innokkaana japanilaisen paperintaittelun eli origamin harrastajana Heikki somisti yhdistyksen kerhohuonetta taideteoksillaan sekä järjesti origamityöpajoja osana Japania ry:n yhteistyökumppanin Origami Finland ry:n toimintaa.

Heikki Mallatin tunsivat lähes kaikki Suomessa japanilaisen kulttuurin parissa toimineet, ja sujuvan japanin kielen taitonsa ansiosta hän tutustui myös moniin Suomessa asuviin japanilaisiin. Hänen uurastuksensa näkyi lukuisissa tapahtumissa, jotka innostivat yhä useampia ihmisiä tutustumaan Japanin kulttuuriin. Heidän kauttaan Heikki Mallatin elämäntyö jatkuu ja saamme nauttia japanilaisesta kulttuurista Suomessa myös tulevaisuudessa.

Heikin muistoa kunnioittaen,

Anja Heinänen, Anja Henttonen, Terttu Kiiskinen, Ulla Koskivirta, Wili Leikola, Liisa Rantavaara, Leevi Röytiö ja Arto Teräs, Japania ry

 

Japanian yhteystiedot